valtozz_most_logo_szivárvány_4_1

Feng Shui

Szép, harmonikus otthonra vágysz, olyanra, amely nem a lakberendezés aktuális divatjára épül, hanem egyedi és illik a személyiségedhez? Egy „fészek” ahol tökéletesen jól érzed magad? Nem lehetetlen. A feng shui segítségével mindezt könnyedén megteremtheted.

” Mindaz amit tudnod kell ahhoz, hogy otthonodat nyugalommal és kiegyensúlyozott energiával telt , pozitív térré változtasd.”
( Gill Hale – Mark Evans)

Feng Shui

feng-shui_gy

Teremtsd meg álmaid otthonát! Hogyan? Feng Shui segítségével!

Szép, harmonikus otthonra vágysz, olyanra, amely nem a lakberendezés aktuális divatjára épül, hanem egyedi és illik a személyiségedhez? Egy „fészek” ahol tökéletesen jól érzed magad? Nem lehetetlen. A feng shui segítségével mindezt könnyedén megteremtheted.

A feng shui művészete több ezeréves múltra tekint vissza. A régmúltban a feng shui művészete, gyakorlása csupán az uralkodó osztály számára volt elérhető, csak a császárok és miniszterek ismerhették e titkos tudományt. A tanult mandarinok véleményét kérték ki ha új palotát, síremléket, város akartak építeni. Az első feng shui mester Jang Jun Szang volt, őt tartják a feng shui alapítójának, aki gazdag szellemi örökséget hagyott az útókorra.
A feng shui többek között abban különbözik a többi filozófiai rendszertől, hogy a változás, a változtatás képessége minden pillanatban jelen van az alkalmazása során. Az első és legfontosabb lépés, hogy célokat fogalmazz meg. pl.: mit szeretnél elérni, mi az, amin szeretnél változtatni stb.

Feltételezem, hogy minden ember törekszik arra, hogy pozitív dolgokat teremtsen az életében, vagy a hátrányos helyzetét előnyére változtassa. Nézzük meg mi kell ehhez. Első lépésként elég, ha végérvényesen leteszed a voksodat a változtatás mellett. A legjobb tanács, amit adhatok az elinduláshoz: „Változtass, hogy változhass!”

A feng shui filozófiája olyan emberekhez áll közel, akik tudatában vannak annak, hogy a környezet hatásai befolyásolják életüket, egészségüket, testi és lelki állapotukat, és cselekvően pozitív hatást kívánnak magukhoz vonzani. A fens shui segít meghatározni a környezetedben a legelőnyösebb elhelyezkedést, elrendezést, színösszeállítást, formakészletet ahhoz, hogy alkalmazásuk által a számodra, családodra lehető legelőnyösebb hatást váltsa ki. Ez a térrendezés művészeteként is említhető filozófiai irányzat többféle szempontot vesz figyelembe ahhoz, hogy segítségedre legyen.

Fontos megjegyezni, hogy nincs szükséged óriási anyagi ráfordításra a megvalósításhoz, sokszor néhány apró változtatás is eredményre vezet. Hogyan? A meglévő bútorok áthelyezésével, a tárgyak helyének megváltoztatásával, színek alkalmazásával stb.

A feng shui segítséget nyújt abban, hogy harmóniában tudjunk élni önmagunkkal és környezetünkkel. Javaslatokat ad hogyan rendezzük be irodánkat, milyen legyen a kertünk, hol építsünk házat, milyen legyen az elrendezése, milyen színeket, formákat alkalmazzunk.

A Jin és a Jang

Egyik legismertebb szimbólum, szó szerinti fordításban: „A hegy árnyékos, és a hegy napos oldala”. Egymást kiegészítő energiák, kölcsönösen összefüggő fogalmak.  A környezetünkből, az életünkből számos példát lehet felsorakoztatni. Íme néhány: hideg – meleg, mozgás -nyugalom, Hold- Nap, alvás – éberség, női – férfi, sötét – világos stb. A cél, hogy egyensúlyt teremtsünk a két ellentétes erő között, mellyel megteremtjük a harmóniát.

A csí

A csí nem más, mint minden élőlényben jelen levő életerő, univerzális energia, a környezetek minősége, az emberekben ható mozgatóerő. A feng shui célja, a testi, lelki egészség megteremtését és megőrzését szolgáló harmonikus, kiegyensúlyozott környezet megteremtése, melyhez kulcs a csí akadálymentes áramlása. Ahol a csí egyenesen áramlik ott az emberek jól érzik magukat, de ha ez az energia lelassul, vagy megreked ott hosszú távon problémák lépnek fel. A környezet negatív hatása hosszú távon az egészség megbomlásához vezethet, rontva az életminőséget.

Az 5 elem

A feng shui alapjaiban rejlő ősi formulák az úgynevezett „öt elem” . A kínaiak szerint az öt elem a jin és a jang kölcsönhatásából származnak, és a csí különböző megnyilvánulási formáit jelentik. Az öt elem egyfajta osztályozási rendszer felállítását teszi lehetővé, mind a környezeti elemek, mind az emberek viszonylatában. Az öt elem egymással kölcsönhatásban áll, és meghatározott körforgást alkot. Cél az egyensúly megteremtése. Az egyensúly megbomlásával problémák jutnak a felszínre. Az elemek közti egyensúly helyreállítása, megtartása jelentős részét alkotja a feng shui művészeti filozófiájának. Az elemek közötti körforgást egyszerű példával tudjuk szemléltetni. A Fa által a Tűz égni tud, majd az hamuvá válik, vagyis Föld lesz ebben kialakul a Fém, mely folyékony formájában hasonlít a Vízre. A kölcsönös viszonyt jelzi a következő példa is. A Víz eloltja a Tüzet, a Föld felszívja a Vizet, a Föld energiáját elszívják a Fák, ezt azonban a Fém szerszámok elpusztíthatják.

Elemek Jellemvonások Személyiségvonások Források
FA zöld A tavaszt a növekedést szimbolizálja. Jin alakjában rugalmas, hajlékony, jang alakjában szilárd. A fa energia terjeszkedő, tápláló – gondoskodó és sokoldalú. Fa típusú emberek közösségi szelleműek,energikusak, kreatívak, szókimondók, művészi hajlamúak, lelkesek. Negatív tulajdonságuk, hogy türelmetlenkedők, haragtartók.
 • fák, növények
 • fa bútorok
 • papír
TŰZ piros és árnyalatai, lila A nyarat, a tüzet és a hőt szimbolizálja. Fényt, meleget adhat, de robbanékony és pusztító is lehet. Tűz típusú emberek vezető típusok, nem szabálykövetők, humorosak, szenvedélyesek, újítók. Sokszor türelmetlenek és érzéketlenek.
 • gyertya, világítás – és lámpák
 • háromszög forma
 • Nap – szimbólumok
FÖLD sárga, narancssárga, barna Környezetet szimbolizálja, minden élőlény a földből áramlik ki és oda tér vissza. Támogatja az összes többi elemet. Föld típusú emberek lojálisak, kitartók, türelmesek, belső erő birtoklói, megbízhatók. Negatív értelemben komolyak, nem rugalmasak.
 • agyag, tégla
 • terrakotta cement
 • négyzet forma

FÉM

fehér, szürke,arany, ezüst , pasztell

Őszt és az erőt szimbolizálja. Vezető elem. Szilárdságot, stabilitást kölcsönöz. Fém típusú emberek eltökéltek, ambiciózusak, jó szervezők, éltető elemük a változás, intuitívak. Komolyak, néha önfejűek.
 • fémek
 • fémtárgyak
 • konyhai edények
 • kerek formák
 • kupolák
 • érmék
 • órák

VÍZ

sötétkék, fekete

Telet, magát a vizet, enyhe esőt, a vihart szimbolizálja Mindent megérint, táplál. Víz típusú emberek jól kommunikálnak, meggyőzőek. Meghallgatnak másokat, érzékenyek,Rugalmasak, alkalmazkodók, művésziek, társaság kedvelők. Olykor tolakodók, ingatagok.
 • folyók
 • patakok
 • tavak,
 • tükör
 • üveg,
 • kacskaringós minta,
 • szökőkút
 • medence
 • akvárium
 • csobogó

Kedves Olvasó!

Gratulálok neked, hiszen a változás útján megtetted az első lépést.

Sok sikert kívánok a továbbiakhoz, kérdés esetén fordulj hozzánk bizalommal!